0

faq

nothing revives the past so completely as a smell that was once associated with it
– Vladimir Nabokov

verpakking

Ik heb verschillende geurkaarsen, hoe houd ik ze uit elkaar? 
In verband met de hitte van het glas en risico op schroeien als gevolg daarvan, zit er geen sticker op de pot zelf. Echter, de stickers op de labels zijn makkelijk verplaatsbaar. Je kunt die zelf op de onderzijde van de kaars plakken. Als de kaars bijna op is (en de bodem het heetst wordt), kun je ‘m er uit voorzorg afhalen.

materiaal

Dus al die producten zijn duurzaam?
De was die we gebruiken is gecertificeerd biologisch. Gemaakt van soja.
De oliën zijn meestal etherisch. Dat betekent dat ze gewonnen zijn uit natuurlijke materialen (planten, vruchten, grassen). Meestal. Sommige geuren zijn niet (goed) te winnen uit plantaardig materiaal. Dan kiezen we voor parfumolie, een synthetisch nagemaakte geur. Dit staat altijd vermeld bij het betreffende product.
De lonten zijn van katoen. En verder komen de producten zonder al te veel poespas. Ook vanuit het principe van minder is meer.

Duss… soja?
Yep. Dat is niet alleen veel beter voor het milieu, er zijn meer voordelen t.o.v. paraffine. Let op:
– soja verhoogt het CO2 gehalte in de lucht niet (paraffine doet dit wel).
– soja brandt twee keer langer dan paraffine.
– soja brandt veel schoner dan paraffine. Minder roet op de ramen!
– soja is niet giftig. Mocht kind of hond er een hap van nemen.
– soja geeft geen vetvlekken. Geknoeid? Gewoon een natte doek, beetje afwasmiddel et voila.
– sojakaarsen geven meer geur af.

En etherische olie? Dat gebruiken ze toch ook voor aromatherapie? 
Klopt. Alle geurproducten hebben naast een mooie geur ook een fijne functie voor je welzijn. Niet dat je daar enig recht aan kunt ontlenen. Het schíjnt zo te werken en dat vinden we een plus, maar verder hebben we er geen verstand van. Zie in het overzicht van de geuren wat de werking is van elke geur. Wellicht brengt het je op een idee voor een cadeau voor iemand die wel wat moed of rust kan gebruiken.

Recyclen? 
De potten zijn eenmaal leeg goed te gebruiken voor andere doeleinden. Terugbrengen of -sturen mag ook, dan hergebruiken wij ze. Voor elke pot of fles krijg je 1 euro korting op je volgende LOCHT.

branden

Hoe haal ik het meest uit mijn LOCHT?
Je kaars haalt het aantal aangegeven branduren makkelijk als je ‘m met mate brandt. Steeds een uurtje, hooguit twee. De geur blijft na het uitblazen nog best een tijdje hangen. En is het sterkst als de kaars niet te heet wordt. De etherische olie begint te ‘walmen’ als de was zacht wordt. Soja heeft een lager smeltpunt (ca. 65 graden) dan paraffine en hoeft daarom niet zo lang te branden om geur af te geven.

Dat lontje…
Knip dat regelmatig even bij. Zeker als er een prop op komt. Katoen verteert nooit helemaal en uiteindelijk gaat je kaars walmen. Moet je weer de ramen lappen enzo. Een lontje van een halve centimeter is genoeg.

ruiken

Hmm. Een geurkaars. Die koop ik toch niet op het interwebs… Ik wil ‘m ruiken!
Logisch. Alleen momenteel niet mogelijk. Vanwege te volle agenda’s leveren we nu niet aan winkeliers en is het atelier gesloten voor publiek. Maar we helpen je wel graag verder als je twijfelt. Mail vooral!

geuren

Ik neem binnenkort afscheid en geef mijn collega’s graag een kaneelkaars. Kun je dat maken?
Ja! Neem contact op en vertel ons je wensen. Vanaf een stuk of zes kaarsen is een special voor ons wel te doen. Vanaf 20 stuks kun je ze voordeliger aanschaffen.

Kunnen jullie de geur van versgemaaid gras opnemen in de collectie?
We kunnen het proberen! Onze leverancier heeft zo’n 150 verschillende etherische oliën. Niet geschoten is altijd mis, toch? Neem contact op en vertel ons wat er volgens jou nog aan de collectie ontbreekt. Haalt ‘jouw’ geur de collectie? Dan sturen we je graag een gratis product toe.

Hè jammer. Mijn man/moeder/kind/buurvrouw krijgt altijd hoofdpijn van geurkaarsen…
Wellicht heeft dat iets te maken met de synthetische materialen die vaak voor geurproducten worden gebruikt? Alles in een LOCHT is van natuurlijk herkomst. Op een paar met parfumolie na. Dan staat dat erbij. De rest kun je – volgens ons – met een gerust hart in huis halen.

prijs

Geurkaarsen bij IKEA kosten € 3. Waarom zijn LOCHTs zoveel duurder? 
Zie hierboven de informatie over onze duurzame materialen. IKEA (e.v.a.) gebruikt enkel synthetisch spul. Dat verklaart al een hoop. Ter illustratie: een liter etherische basilicum olie kost rond de € 130. Een fles parfumolie uit een fabriek heb je al voor € 25. Daar komt bij dat we geen gigant zijn die groot afneemt bij leveranciers. Ook niet iets wat we nastreven, trouwens. Mocht je LOCHT (wat) duur vinden, probeer er eens één en merk het verschil. Of blijf gewoon klant bij IKEA. Even goeie vrienden.

wederverkoop

Ik heb een winkel en wil graag LOCHT verkopen. Kan dat?
Heel leuk, in eerste plaats, dat je geïnteresseerd bent in LOCHT. Maar op dit moment hebben we te weinig tijd om aan winkeliers te leveren.

Ja leuk, al die info, maar mijn vraag staat er dus niet tussen…
We horen ‘m graag! Mail ons.